Wanneer je in Breda en omstreken woont komt het vaak voor dat door de oude huizen, de riolering vaak smaller en verouderd is. Dit zorgt ervoor dat er vaker verstoppingen plaatsvinden en dat rioleringer vaker vervangen moeten worden. Om vervanging en verstoppingen te voorkomen is het belangrijk om regelmatig je riool te reinigen. 

Hieronder 10 tips om je riool schoon te houden van verstoppingen:

Tip 1: Spoel je leidingen regelmatig door met afwasmiddel. Afwasmiddel heeft een vetoplossende werking en zorgt ervoor dat vetresten worden bestreden. Ook kan je dit mengen met kokend heet water zodat bestande ophopingen worden verholpen.

Tip 2: Doe een keer in de maand een klein scheutje olijfolie in de afvoer. Wanneer je dit mengt met water komt er een dun laagje over de leiding heen waardoor vetresten en andere resten niet hechten aan de afvoerbuis. Wanneer je dit te vaak doet heeft het een tegengestelde werking en werkt het juist averechts. Doseren is belangrijk.

Tip 3: Gebruik een veer om beginnende verstoppingen weg te schrapen. Een veer raakt de randen waardoor grotere vlokken los komen van de leiding. Doe dit één keer in het half jaar om preventief je riool schoon te houden.

Tip 4: Prop geen resten afval door de gootsteen en zorg ervoor dat je afvoer vrij blijft van zachte stukjes eten die kunnen hechten aan de leiding. 

Tip 5: Gebruik regelmatig een zuignap bij beginnende verstoppingen. Door de zuigende werking komt er een golfbeweging die resten losweekt van de randen.

Tip 6: Gooi geen olie door de afvoer. Olijfolie, zonnebloemolie, frituurvet of boter kan stollen en klonteren waardoor dit kan hecten aan de randen. Wanneer er etensresten of papier blijven plakken aan geklonterd vet krijg je geheid verstoppingen.

Tip 7: Zorg ervoor dat bomen of planten afstand hebben tot de riolering. Planten komen af op vocht en meestal lekt een oude rioleringsbuis wat vocht waardoor wortels zich om de leiding heen krullen. Hierdoor krijg je verstoppingen en ben je verder van huis doordat dan vaak de riolering vervangen moet worden.

Tip 8: Sluit hemelwater niet aan op je riolering. Vaak komt er met hemelwater stukjes blad mee en hoopt het zich op in de grondriolering. Deze buis is aangesloten op de algemene afvoer en wanneer deze verstopt raakt moet je de grond in om de buis los te halen. Dit zorgt voor schade aan de bestrating en is zeer arbeidsintensief waardoor de kosten hiervoor hoog op kunnen lopen. Daarnaast is het goed voor het milieu om hemelwater her te gebruiken. 

Tip 9: Haal regelmatig je zwanenhals onder de afvoer los om vuil en viezigheden die zich daar hebben verzameld schoon te maken. De zwanenhals is ontworpen om vuil af te vangen zodat dit niet door kan stromen in de riolering. Wanneer je dit niet regelmatig doet schiet de zwanenhals zijn doel voorbij en stroomt er alsnog overtollig vuil de riolering in met alle gevolgen/verstoppingen van dien.

Tip 10: De laatste en niet geheel onbelangrijk is de tip om verstoppingen tijdig te signaleren. Wanneer de wasmachine of vaatwasser aanstaat en je hoort je afvoer borrelen, vaak gepaard met een onaangename geur, dan weet je dat er een vaak al vergevorderde verstopping heeft plaatsgevonden. Deze zit dan onder de keukenvloer en is moelijk te bestrijden. Het gebruik van een hogedrukreiniger is in deze vaak de oplossing om leidingen door te spuiten. Laat riool ontstoppen Breda je leidingen preventief reinigen wanneer je een van de bovenstaande problemen signaleert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *